februarie 7, 2008

„Când merg prin Sfântul Munte eu zic aşa, că merg printr-un Rai pământesc”

Posted in Mânăstiri, pelerinaje, Sfaturi duhovniceşti . Cuvinte de folos tagged , , , , , la 4:21 pm de adria74

Cuvânt al părintelui Dionisie Ignat (1909-2004) 

Film de Viorel Frangulea şi Bogdan Ciociu

22min

«Împărăţia lui Dumnezeu, după cum zice Sfânta Scriptură, se sileşte şi silitorii o dobândesc pe ea. Să nu ni se pară greu să executăm ceea ce ne hotărăşte Ortodoxia.»

«Noi înşine ne-am făcut răi în sufletul şi inima noastră.[…] dacă am ţine cu stricteţe hotărârea sfintei Biserici –e cea mai uşoară cale pentru mântuire. Ce greutate este, după cum spune Sfânta Scriptură, să ai dragoste?! E greutate?! Nu! Să iubeşti pe toţi cei dimprejurul tău! Şi-atunci sufletul tău se apropie de Dumnezeu , că Dumnezeu dragoste este şi dacă eşti cu Dumnezeu toate greutăţile ţi se par uşoare.»

«Am o bucurie mare, pentru că a fost un timp aici, în Sfântul Munte, din 1926, ’25, până la 1975, când nu a intrat român în Sf.Munte; nici cu închinatul, nici ca să rămână în Sf.Munte să se facă călugăr, şi-aşa s-au împuţinat locaşurile româneşti[…]. Acum iar este un ajutor al lui Dumnezeu, este liber să vină oricine în Sf.Munte să se închine şi unii din cei care vin rămân aici ca să se pustnicească spre slava lui Dumnezeu şi slava neamului nostru românesc.»

«Orice ai face tu, om, oricâte invenţii ai făcut… îs bune…sigur că-s bune, dar dacă este fără de Dumnezeu- nimic nu e bun!»

«Cât putem, să ne agonisim în vistieria faptelor celor bune! O rugăciune dacă ai făcut-o cu credinţă, să ştii că a primit-o Dumnezeu! O cruce dacă ai făcut-o cu frica lui Dumnezeu, ai pus-o în vistieria faptelor bune; când te vei duce, le găseşti înaintea Scaunului Dumnezeirii[…]. Să ne osârduim cât putem, pentru că Împărăţia Cerurilor se sileşte.»

«[…]Chiar un german a venit înainte să se facă drumurile în Sfântul Munte[…] :  „-Părinte, eu am mulţi ani de când vin în Sfântul Munte, cu toate că nu sunt ortodox, dar sunt creştin; am cutreierat toate mânăstirile şi la Aton sus mă duc şi stau o noapte acolo şi am o bucurie sufletească. Şi merg pe jos, aceea e bucuria mea, pentru că aici atâta amar de ani, atâtea sute şi mii de părinţi sfinţi au sfinţit cu sângele şi cu sudorile lor până şi pietrele…Când merg prin Sfântul Munte eu zic aşa, că merg printr-un Rai pământesc.”»

 

Fotografii şi scurtă biografie a părintelui Dionisie Ignat : pe site-ul editurii Teognost

2 comentarii »

 1. elena said,

  DUMNEZEULE DIN CERURI
  TU CUNOSTI A MEA FIINTA
  TU STII DOAMNE ADEVARUL
  SI PUTINA MEA CREDINTA.
  CE SA VA MAI SCRIU MUNLTUMESC PT VOCEA PARINTELUI PAISIE PORFIRIE PT TOT.FIE CA TOTI SA AVETI O PRIMAVARA FRUMOASA UN POST AL SF PASTI BINECUVINTAT SU MULTA SANATATE.

 2. rudolf lukeniuk said,

  Ortodoxia este lumina universului !


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: