februarie 7, 2008

Serie de înregistrări interactive cu Arhiepiscopul Lazăr Puhalo pe YouTube

Posted in Sfaturi duhovniceşti . Cuvinte de folos tagged , , , , , , , , , , la 2:15 pm de adria74

Arhiepiscopul Lazăr (Lev) Puhalo a început o serie de filmări difuzate pe YouTube pe canalul allsaintsmonastery  în care urmăreşte prezentarea unor probleme actuale din perspectivă ortodoxă, a ortodoxiei din Canada şi dezbaterea unor chestiuni de patristică.

Părintele vorbeşte despre ecologie, egoism, individualism, despre Sărbătoarea Naşterii Domnului, grădina Raiului, păcat, mărturisire şi altele, parte în cadrul răspunsului ÎPS sale la un manifest baptist ce atacă ortodoxia.

Înregistrările sunt făcute la Mânăstirea Noul Ostrog (a Tuturor Sfinţilor din America de Nord), Dewdney, British Columbia, Canada, unde părintele Lev, retras din funcţia de arhiepiscop de Ottawa, este astăzi stareţ. Mânăstirea aparţine  Bisericii Ortodoxe din America (OCA) şi a fost ctitorită de părintele Lev împreună cu părintele Vasile (Varlaam) Novakşonov în 1968. Denumirea ei se leagă de mânăstirea Ostrog din Muntenegru, mult îndrăgită de vlădică şi asemănătoare puţin prin localizare.

Ostrog200Se doreşte ca toţi cei care urmăresc înregistrările să îşi spună părerea, să pună întrebări  şi să propună noi subiecte de discuţie, fie prin interfaţa pe care o oferă YouTube, fie la adresa de e-mail synaxis@orthodoxcanada.org .

Vlădica are rădăcini în Banatul sârbesc din partea familiei mamei sale, în timp ce tatăl este originar din Herţegovina. Este născut în Canada pe 12 ianuarie 1941 şi se declară un patriot sârb şi canadian. A studiat fizica, filozofia, istoria Bizanţului şi teologia, este o personalitate recunoscută, a conferenţiat şi predicat în universităţi de prestigiu, colegii şi biserici din Canada, Statele Unite, Grecia şi România, a fost invitat în numeroase emisiuni de radio şi televiziune, are o bogată activitate publicistică. În 1973 a fondat Synaxis Press , care este cea mai importantă editură ortodoxă din Canada. A fost primul misionar ortodox din timpurile noastre care a mers în căutarea creştin ortodocşilor izolaţi şi neglijaţi din Statele Unite şi Canada; continuă activităţile caritabile la mânăstirea New Ostrog. Părintele susţine de asemenea tinerii aflaţi în procesul de învăţare şi de cercetare şi alte instituţii de cultură prin centrul „Sf.Maxim Mărturisitorul” din cadrul mânăstirii. În perspectivă, se doreşte amenajarea unui studio de filmare profesionist, ca şi producţia de CD-uri şi DVD-uri ortodoxe.

 

≡ Predici recente 

≡ Un album interesant de imagini de la mânăstire

Un interviu acordat pr.I.Mizgan („Legea Românească” nr. 4, octombrie-decembrie 2006)

 

Mulţumiri doamnei Rebekah Goodyear ( Synaxis Press)  pentru toate informaţiile acordate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: