aprilie 6, 2008

Pacea sufletească-Sf.Serafim de Sarov

Posted in Sfaturi duhovniceşti . Cuvinte de folos tagged , , la 4:29 pm de adria74

Trebuie să luăm toate măsurile pentru a ne păstra pacea sufletească şi a nu ne tulbura de jignirile de la alţii; pentru aceasta, trebuie să ne străduim în tot chipul a ne înfrâna mânia şi a ne păzi mintea şi inima, prin mijlocirea luării-aminte, de mişcările cele necuviincioase.

Trebuie să îndurăm cu inimă bună jignirile de la alţii şi să ne deprindem a avea o asemenea aşezare a duhului de parcă jignirile nu ar ţinti în noi, ci în alţii. Această îndeletnicire poate aduce inimii omeneşti linişte şi o poate face locaş al lui Dumnezeu Însuşi. Iar dacă nu puteţi să nu vă tulburaţi, cel puţin trebuie să vă ţineţi limba, după cuvântul Psalmistului: ‘tulburatu-m-am şi n-am grăit’ (Ps.76, 4).

Pentru a ne păstra pacea sufletească trebuie să ne străduim în tot chipul a nu-i osândi pe alţii. Prin neosândire şi prin tăcere se păstrează pacea sufletească: atunci când omul petrece într-o asemenea aşezare, primeşte descoperiri dumnezeieşti.

Pentru a ne păstra pacea sufletească trebuie să intrăm mai des în noi înşine şi să ne întrebăm: unde sunt?

 

din Sfântul Serafim de Sarov, Rânduieli de viaţă creştină, editura Sophia, 2007 (fragmente reproduse cu acordul editurii)

3 comentarii »

  1. […] Lucrarea virtuţilor- Sf. Ioan Scărarul, Pacea sufletească-Sf. Serafim de Sarov, Dragostea lui Dumnezeu- Sf.Ioan de […]

  2. Mariana said,

    Intr-adevar asa este. Eu mi-am stricat pacea sufleteasca si am inceput sa ma imbolnavesc si trupeste. Se leaga de mine orice raceala, ma simt slabita…Am lasat ura sa mi se bage in suflet din cauza unor oameni care mi-au dorit raul iar dorinta lor de rau pt mine s-a tranformat in ura mea pentru ei. Acum imi dau sema ca am gresit si voi face tot posibilul sa ma vindec, desi stiu ca nu o sa fie usor. Sa ma ajute Dumnezeu sa imi revin! Amin!

  3. adria74 said,

    Va doresc sănătate trupească şi sufletească, cu ajutorul lui Dumnezeu!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: