septembrie 17, 2008

Sf. Muceniţă Sofia şi fiicele sale: Pistis, Agapis şi Elpis

Posted in Sfaturi duhovniceşti . Cuvinte de folos tagged , , , , , , , , , , , , , , la 7:18 pm de adria74

În timpul împăratului păgân Adrian (117-138), locuia la Roma o văduvă de origine italiană pe nume Sofia, al cărei nume înseamnă ‘înţelepciune’. A fost creştină şi, după cum îi spunea şi numele, a trăit chibzuit, manifestând acea înţelepciune elogiată de sfântul apostol Iacov, care spune că  „înţelepciunea cea de sus întâi este curată, apoi paşnică, îngăduitoare, ascultătoare, plină de milă şi de roade bune” (Iacov 3,17). Această femeie distinsă şi înţeleaptă, Sofia, în timpul căsătoriei, a dat naştere la trei fete, pe care le-a numit după cele trei mari virtuţi. Prima se numea ‘credinţă’ (gr.Pistis,rus.Vera), a doua ‘nădejde’ (gr.Elpis, rus.Nadejda)  şi a treia ‘dragoste’ (gr.Agape,rus.Lyubov), căci la ce ar putea da naştere înţelepciunea creştină decât la virtuţi plăcute Domnului.

Sfânta muceniţă Sofia a rămas văduvă curând după naşterea celor trei fiice. Acestora le-a dat o educaţie creştină, iar fetele au sporit în virtuţi şi au devenit renumite pentru buna lor creştere şi calităţile lor. Nu îşi ascundeau credinţa, ci o mărturiseau. Au făcut-o şi în faţa eparhului Antioh, apoi în faţa împăratului Adrian , care le-a supus la chinuri pentru că nu s-au închinat idolilor. Mama le-a îmbărbătat ca să reziste până la sfârşit spunându-le: „Nepreţuitul vostru Mire ceresc, Iisus Hristos, este sănătate veşnică, frumuseţe negrăită şi viaţă fără de moarte. Şi când trupurile voastre pentru dânsul vor fi chinuite spre moarte, el le va îmbrăca pe ele în nestricăciune şi rănile de pe trupurile voastre le va lumina ca stelele cerului.”

Pistis avea doisprezece ani, Elpis zece, iar Agape-nouă. Fiecare a fost torturată şi omorâtă, de la cea mai mare la cea mai mică, pentru că a mărturisit cu curaj credinţa în Iisus Hristos în faţa împăratului păgân. Sfânta muceniţă Sofia a luat trupurile celor trei fiice ale sale şi le-a înmormântat cu cuvioşie, a rămas lângă mormântul lor trei zile în rugăciune, apoi a adormit şi ea întru Domnul. Cu toate că ea nu a suferit cu trupul, s-a învrednicit de cununa mucenicească prin patimile ei pentru Hristos. A fost înmormântată cu cinste lângă fiicele sale.

 

Sfânta Muceniţă Sofia şi cele trei fiice ale sale: Pistis, Agapis si Elpis

The Passion of the Holy Martyrs Faith, Hope, and Love and Their Mother, Sophia from The Great Collection of the Lives of the Saints, Volume 1: September, compiled by St. Demetrius of Rostov

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Holy Wisdom Orthodox Church,Nevada City, California , Byzantinische Ikonen

Un comentariu »

  1. dorotea said,

    aceasta sfanta este de ziua mea

    A: Sa iti fie ocrotitoare şi îndrumătoare! Doamne ajută!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: