martie 25, 2009

Biserica Buna-Vestire

Posted in Biserici din oraşul meu tagged , , , la 8:00 pm de adria74

dsc05791Este situată în centrul oraşului, lângă Parcul „Mircea cel Bătrân”, vis-a-vis de Hotelul Alutus, şi este considerată monument istoric. Ctitorii săi sunt jupânii Moldoveanu şi Grigorie din Sibiu. A fost ridicată în anul 1747, în timpul păstoririi episcopului Climent, iar unii istorici susţin  că a fost construită pe ruinele unei biserici ctitorite de Mircea cel Bătrân ( alte surse indică vremea domniei lui Mircea Ciobanul) şi distruse de turci în timpul conflictului austro-turc din 1716 – 1718.

A fost construită în stil brâncovenesc, al cărui exponent de seamă este ansamblul mânăstiresc de la Hurezi, inclus în patrimoniul UNESCO.

Este împodobită cu pictură bizantină, efectuată în tehnica fresco. Pictura originală datează din 1751-1753. În timpul ultimei restaurări a picturii, din 1998, a fost zugrăvit domnitorul Mircea cel Bătrân împreună cu fiul său, Mihai. Frontal, la intrare, găsim un medalion dsc05781de dimensiuni mari ce zugrăveşte Buna Vestire. În pridvor, în partea stângă avem reprezentat raiul, iar în partea dreaptă-iadul. Deasupra uşii de la intrare, încadrată de motive florale încrustate în piatră, găsim pisania, în chirilică, unde este însemnat şi anul construcţiei. Dacă ne ridicăm ochii înspre cupole vedem înfăţişaţi în medalioane pe Sf.Ioan Botezătorul (în stânga), Iisus Emanuel (central) şi Domnul Savaot (în dreapta). Intrând în biserică, îi găsim reprezentaţi în pronaos pe Nicolae Mavrocordat şi pe foştii episcopi ai Râmnicului, Grigorie şi Climent, pe peretele din partea stângă, şi pe ctitorii bisericii de la 1747, în partea dreaptă. Tot în pronaos găsim două vechi icoane de dimensiuni mari pe lemn şi o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul ferecată în argint pe care le cinstesc credincioşii.

dsc05784În partea dreaptă a curţii se află „Crucea mişeilor”, cruce de piatră datând din 1718, pe care se află o inscripţie documentară de la 1580,  şi locul amenajat pentru aprinderea lumânărilor,  iar în partea stângă a fost ridicată, între 1992 şi 1994, o construcţie cu etaj destinată muzeului şi bibliotecii parohiale (proiectate a fi organizate în viitor), la parterul căreia găsim un magazin bisericesc.

Biserica deţine numeroase obiecte de cult care fac şi ele parte din patrimoniul cultural naţional.

Are trei preoţi slujitori: pr.Emanoil Neţu (paroh), pr.Nicolae Hodorogea şi pr.Paul Stănciulescu, care asigură programul zilnic al slujbelor şi îndrumarea duhovnicească a credincioşilor.

Programul actual al slujbelor este următorul:

Luni

7:30 Utrenia

9:30 Acatistul Sf.Arh.Mihail şi Gavriil

Marţi

7:30 Utrenia

Miercuri

7:30 Utrenia

9:00 Acatistul Sf.Cruci

17:00 Taina Sfântului Maslu

Joi

8:00 Acatistul Sf.Ierarh Nicolae

Vineri

7:30 Utrenia

8:30 Taina Sfântului Maslu

17:00 Vecernia

18:00 Acatistul Maicii Domnului

Sâmbătă

7:30 Utrenia

8:30 Sfânta Liturghie

17:00 Vecernia

Duminică

8:00 Utrenia

10:00 Sfânta Liturghie

dsc05758În zilele din cursul săptămânii când sunt sărbători bisericeşti, programul liturgic este identic cu cel din ziua de duminică.

În perioada noiembrie-martie, slujbele Vecerniei încep la ora 16:00 (orarul de iarnă).

Astăzi biserica şi-a sărbătorit unul dintre hramuri.

 Este parohia unde sunt arondată şi mi se pare una dintre cele mai frumoase biserici de pe  plaiurile vâlcene, binecuvântate cu multe creaţii arhitecturale eclesiastice de admirat .

 

 Adresa: scuarul Mircea cel Bătrân nr.3 Râmnicu Vâlcea

M-am folosit de prezentarea părintelui paroh Emanoil Neţu.

Nu ezitaţi să treceţi pragul bisericii ori de câte ori se întâmplă să îi fiţi prin preajmă sau planificaţi-vă o vizită aparte la obiectivele turistice vâlcene. Sa vă bucuraţi de vreme bună şi desfătări sufleteşti. Doamne ajută!

*

27 aprilie 2009: Parohia participă în programul „Hristos împărtăşit copiilor” , a organizat o bibliotecă de care se ocupă P.Paul ( vinerea, între orele 14 şi ora de începere a slujbei de seară) şi va organiza cateheze o dată la două săptămâni, începând cu vineri, 8 mai.

Un comentariu »

  1. Neagu Veronica said,

    Este o biserica cu o pictura deoasebita,frumoasa pot sa spun si cu mult har.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: