septembrie 5, 2009

Capela militară „Sf.Dimitrie” – Rm.Vâlcea

Posted in Biserici din oraşul meu tagged , , , , , , , la 6:13 pm de adria74

DSC07655Părintele Ioan Mihalache este preot militar al garnizoanei Râmnicu Vâlcea de la 1 octombrie 1998. Dânsul s-a ocupat de amenajarea unei capele de rugăciune la regimentul de geniu din Vlădeşti, unde a slujit până la desfiinţarea unităţii. În 2001 începe demersurile pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie a bisericii „Sf.Dimitrie” în incinta şcolii de Aplicaţie pentru Geniu şi Căi Ferate „Panait Donici”, cu binecuvântarea P.S.Gherasim Cristea, ierarhul locului şi cu sprijinul comandantului şcolii, colonel Dumitru Ţârdea, actualmente general de brigadă în rezervă. Autorizaţia a fost obţinută în 17 aprilie 2002, iar pe 31 mai, acelaşi an, se pune piatra de temelie  şi se sfinţeşte locul, în cadrul unei slujbe arhiereşti la care au participat şi reprezentanţi ai autorităţii publice locale şi personal militar şi civil din unitate. Între anii 2003 şi 2005 se ridică biserica, în care începe să se slujească din 2006 , 27 octombrie, dată la care P.S.Gherasim Cristea participă la oficierea Sfintei Liturghii, oferind binecuvântarea pentru începerea slujirii.

Pictura a fost realizată în tehnica frescă de către pictorul Gheorghe Ţivrea în anul 2007.  Catapeteasma şi stranele au fost sculptate în lemn de stejar de către Emil Ene, sub îndrumarea sculptorului Nicolae Grigore.

DSC07581În 31 mai 2009 a avut loc sfinţirea lăcaşului, când s-au împlinit şi 150 de ani de la înfiinţarea armei geniu. În cadrul Sfintei Liturghii părintele Ioan Mihalache a fost hirotesit iconom-stavrofor, iar părintele co-slujitor Viorel Dobrin-iconom.

Toţi comandanţii unităţii militare s-au implicat şi au susţinut ridicarea bisericii, în mod deosebit domnul colonel dr.Mircea Vladu. Biserica s-a ridicat cu suportul financiar al sponsorului principal, domnul Petre Scrieciu (S.C. Electronics SRL Râmnicu Vâlcea), al Oltchim SA – prin domnul director general Constantin Roibu-, al cadrelor militare active şi în rezervă, al credincioşilor din oraş, al mânăstirilor vâlcene Frăsinei, Cozia, Cornetu, Turnu, Stănişoara şi al Episcopiei Râmnicului, prin P.S. Gherasim Cristea.

Biserica are hramul Sf.Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir , 26 octombrie.

DSC07669Lăcaşul este deschis tuturor celor care doresc să înalţe rugăciuni către Dumnezeu şi să primească sfătuire duhovnicească. Slujbele se desfăşoară după următorul program:

Miercuri

17:00 Taina Sfântului Maslu

Vineri

9:00 Taina Sfântului Maslu

Duminica

8:30 Sfânta Liturghie

11 comentarii »

 1. rafael said,

  este cea mai frumoasa biserica posibila

 2. Perla said,

  a capriccio@

  spune-mi te rog daca esti din VALCEA,caut bloguri ortodoxe din valcea….

 3. Perla said,

  a capriccio@

  Intra pe <> si pe <> sunt bloguri ortodoxe si poti sa iei link-urile si sa le postezi aici pe blogul tau…intra si îti vei da seama despre ce este vorba…

  • adria74 said,

   nu se vad adresele, nu stiu de ce. scrieti pe mail, daca vreti. daca imi trimiteti, probabil imi voi da seama.

 4. Perla said,

  a capricio@

  nici eu nu am idee de ce nu se vad..,si email nu am cum sa-ti trimit ca nu mi-am facut cont nou pe google si sunt pe mobil nu pe PC. .altfel iti puneam eu link-urile…poti sa-mi dai adresa ta de email poate reusesc cumva.

 5. Perla said,

  adria74@

  http;//sacccsiv.wordpress.com si Apologeticum.wordpress. com ..,astea sunt adresele..,,…

 6. coltdepiatra said,

  Preiau articolul FOTO + VIDEO integral: Mitingul anticip – 14 martie 2013

 7. flormaris said,

  un loc binecuvântat, în care îţi găseşti liniştea sufletească şi te simţi foarte aproape de Dumnezeu…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: