octombrie 16, 2018

Punctul in care arta intersecteaza ingineria

Posted in Neincluse într-o categorie la 11:53 am de adria74

O proba foarte dificila a concursului SuperBlog 2018. Este „proiectul meu de diploma” in arhitectura. A trebuit sa ma documentez, desi recunosc ca aveam in minte un proiect utopic. Timpul pentru citit nu este timp irosit. Insa pentru acest articol cred ca ar fi trebuit sa urmez cursurile unei facultati de arta decorativa. Totusi un birou de arhitectura ma va ajuta pentru un proiect de casa. Nu este numai un proiect de casa ci un proiect pentru un smart village. Am visat. ( ” Pentru mine, cantatul este modul meu de a evada. Este o cu totul alta lume. Nu ma mai aflu pe Pamant” – Edith Piaf)

Este important si sa calatoresti, nu numai sa citesti, pentru ca este o experienta care transforma; aduci acasa comori din tari indepartate.

Proiectul meu arhitectural este unul indraznet zic eu. Poate fi un poem arhitectural. Am nevoie de sfaturile unui arhitect pentru ca sunt neputincioasa. Imi plac atat de multe stiluri si nu stiu cum le-as putea armoniza sau daca este posibil. Plus ca pentru a modifica regulile trebuie mai intai sa le stapanesti.

Ma va ajuta foarte mult spatiul natural antic cu paduri, lacuri, rauri, pajisti idilice. Ai nevoie totusi de o viziune. Dezvoltarea trebuie sa fie coerenta si controlata, designul durabil si arhitectura-frumoasa. Apoi natura isi va urma cursul. Veti vedea ca natura domina arhitectura si nu invers.

Pentru satele noastre discursul cultural trebuie sa ocupe si sa vindece ranile trecutului. Dar acolo unde arta si traditia au patruns destul de bine la un moment dat, ele vor iesi din nou la iveala prin spiritul omului bine indreptat. Eu imi doresc un proiect personalizat, in respect pentru valorile patrimoniale. De ce sa nu ne apropiem ca si calitate a spatiului de satele idilice din alte parti din Europa?

As vrea sa avem o biblioteca, gradina de legume, teatru in aer liber, casute in copaci, banci, pergole, leagane, pontoane. Este vorba de un sat. Sunt unele in care nu circula masini. Mestesugurile trebuie neaparat pastrate, atmosfera si viata cotidiana. Sa ne gandim la olarit, tesut, opincarie etc. Proiectul va trebui sa rezoneze arhitectural cu arhitectura de calitate din sat. Am vazut case ce nu am crezut ca exista. Decat in povesti. As vrea sa creez un poem arhitectural, o adevarata simfonie pentru ochi, un spatiu cald, intim, care sa invite la reflectie si sa raspunda functiunilor primare de a proteja, de a oferi confort, odihna. Voi deveni un city-village- thinker.

Pentru spatiul exterior as face igienizare si toaletare, as planta , hidrata, proteja, tunde si hrani. Iarba de pe anumite poteci va fi tunsa regulat. Povestea prinde contur. Vom avea pajiste naturala, dar si flori plantate ( dalii, bujori, nemtisor, geranium, flori profilate pe pietre, bougainvillea) , o gradina japoneza si o gradina de iarna. Voi folosi piatra cubica pentru drumurile de acces mai largi.

Stilurile pe care le apreciez sunt neoromantic, neoclasic, neorenascentist, neo- dar si traditional romanesc, victorian, arhitectura montana, colonialism spaniol. Ce ar putea rezulta? Un stil eclectic. Dar chiar sunt curioasa ce ar propune cei de la AIA proiect, sponsorul acestei probe, pentru aceste fragmente de stiluri si epoci. Sunt o mare admiratoare a lui Brancusi, dar si a lui Michelangelo. „Michelangelo a fost un mare sculptor si pictor, dar divin ca arhitect pentru ca arhitectura se bazeaza pe desen.” (Bernini). Arhitectura si ingineria se pot intalni in mod inspirat. Arta si arhitectura sunt ca un frate si o sora, gelosi unul pe celalalt. Ganditi-va de exemplu la sculptura arhitecturala, la piesele de sculptura folosite pentru decorarea cladirilor.

logo80

Pentru interior as sparge peretii despartitori si as folosi lumina naturala la discretie. As folosi materiale naturale : marmura, piatra, portelan, caramida aparenta, tigla ceramica, parchet in zonele uscate si gresie sau piatra antiderapanta in zonele umede, sticla cu protectie solara, tapet. Ganditi-va la designurile propuse de William Morris. Aspectul va fi de anticariat contemporan.

As vrea sa avem si un pridvor romanesc.

O casa solara 100% electrica si prietenoasa cu mediul.

Cand vorbim de smart villages ne gandim la waste& resource management, transport public, asistenta si servicii medicale, bancare, de orientare, fluidizarea traficului, reducerea poluarii si a consumului energetic.

Aceasta este luna arhitecturii romanesti. Credeti ca v-am convins? De ce sa nu ne gandim sa realizam acest proiect impreuna, sau dumneavoastra, in comunitati. Deja proiecte deosebit de frumoase se desfasoara la casuta Trifan din Valeapai, de catre ambulanta pentru monumente sau in satele sasesti din Transilvania.

Un comentariu »

  1. M.C.Simon said,

    Ce frumos ai scris! „As vrea sa creez un poem arhitectural, o adevarata simfonie pentru ochi”, „Pentru satele noastre discursul cultural trebuie sa ocupe si sa vindece ranile trecutului.”… merg la suflet. ❤


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: