octombrie 18, 2018

Pasi pentru a deveni independent financiar

Posted in Neincluse într-o categorie la 12:05 pm de adria74

Proba a sasea a concursului SuperBlog 2018 ne cere sa vorbim despre independenta financiara. Sponsorul probei este Scoala de Bani, cel mai extins program de educatie financiara din Romania. Ei propun cursuri de inteligenta financiara pe intelesul tuturor, fie ca sunt copii, studenti sau salariati. Un ghid pentru intelegerea adevaratei semnificatii a cifrelor. Sunt cursuri deosebit de folositoare pentru a lua decizii, a aloca resurse si a stabili cheltuielile bugetare. Avem parte de o explicatie usor de inteles a situatiilor financiare. Celor mai multi le este greu sa aplice si cele mai simple instrumente fianciare in munca lor cotidiana. Cat de bine stii sa iti administrezi propriul buget? Testele de inteligenta financiara au relevat faptul ca marea majoritate a romanilor sunt nestiutori in acest domeniu.

Recunosc ca si eu ma incadrez in aceasta categorie, a celor mai putin informati, dar am facut testul de educatie financiara de pe site-ul Scoala de Bani si sunt conservatoare. Si cu aceasta ocazie, benefica, am devenit interesata si m-am documentat. Cred ca cu totii avem nevoie de asimilarea unor principii financiare de baza, de sfaturi financiare. De ce sa nu ne crestem IQ-ul financiar? La Scoala de Bani invatam sa obtinem mai mult de la banii nostri. Cursul se desfasoara in sucursalele BCR.

Ne dorim o viata linistita si lipsita de griji. Mai mult, de ce sa nu recunoastem ca suntem atrasi de lux, si ne-am dori sa traim in belsug. Eu citesc o carte numita „Arta rafinamentului” de Dominique Loreau. Luxul este o chestiune de alegere si atitudine, o stare de spirit echivalenta cu fericirea, „arta de a-ti trai viata deplin, cu eleganta si simplitate”. Aceasta forma de lux se educa.

Iata ce spune Oscar de la Renta despre acest lucru:” Pentru mine, luxul nu inseamna sa cumperi lucruri scumpe; inseamna sa traiesti in asa fel incat sa apreciezi orice lucru.”

Sa aflam mai multe despre planificarea bugetara si investitii cu risc mic. Lunar, trebuie sa cheltuim mai putin decat castigam. Si sa cunoastem valoarea obiectelor, nu numai pretul ( Oscar Wilde). Este bine sa evitam sa cumparam compulsiv produse pe credit; pe termen lung vom plati mai mult decat daca plateam cash, desi sumele lunare ni se par mici. Creditele sunt niste bombe cu ceas.

Trebuie sa avem niste bani pentru urgente, un fond de rezerva. Evitati investitiile riscante. Trebuie sa devenim surse de inspiratie pentru copiii nostri. Asadar e necesar sa ne schimbam convingerile si sa ne gestionam mai bine banii, sa mentinem niste obiceiuri financiare sanatoase in familie.

Sa-l ascultam pe Morgan Freeman:

” Banii nu sunt rai prin ei insisi. Ei sunt doar o hartie cu o valoare perceputa pentru a obtine alte lucruri noi pe care noi le apreciem in alte moduri. Daca banii nu reprezinta Raul, atunci “Ce este Raul?” – poate ca te intrebi.

Raul este dorinta obsesiva, excesiva si “morala” pentru mai mult. Raul este cautarea fara sfarsit, fara suflet si obsesiv posesiva a unui anumit vas cu aur la sfarsitul unui anumit curcubeu care nici macar nu exista. Raul este a avea o eticheta de pret pe inima si sufletul tau in schimbul succesului financiar cu orice pret. Raul este incercarea de a cumpara fericirea, din nou si din nou, pana cand toate acele efemere si false miraje sau emotii au disparut. ”

Cu milioane de dolari in banca nu iti poti cumpara sanatatea, fericirea, prietenia, dragostea.

La ce sfaturi financiare de bun simt sa ne gandim? Nu jucati la jocurile de noroc, economisti fara sa plangeti ( renuntati la Latte-ul de dimineata, facandu-va singuri cafeaua, renuntati la produsele de tip fast-food, mancati frugal, renuntati la placerile mondene, la fumat,  fiti atenti la marketing, care este numai o tehnica de sporire a vanzarilor, cautati promotiile, platiti cu cardul, nu cash, nu cheltuiti banii pe lucruri pe care nu le veti folosi niciodata, incercati sa folositi mai putin apa, curent, gaze, folositi transportul in comun sau bicicleta, gateste-ti singur mancarea, cumparati fructe si legume de sezon, alimente en-gros, planificati-va cu grija vacantele la inceputul sau sfarsitul sezonului, renuntati la abonamentele care nu va trebuie).

„Cu cat mai putina rutina, cu atat mai multa viata.” (Amos Bronson Alcott, filozof american). Nu imi ramane decat sa va doresc succes.SDB2

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: