noiembrie 8, 2018

Tara soarelui rasare

Posted in Neincluse într-o categorie la 2:18 pm de adria74

Ati ghicit, astazi vom vorbi despre Japonia, tara insulara din Asia de Est, in nordul Oceanului Pacific, cunoscuta la noi si ca „tara soarelui rasare”. Cu o istorie de doua milenii si jumatate.

Vom porni intr-o calatorie in cele patru insule importante ale sale – Honshu, Hokkaido, Kyushu, Shikoku- si numeroasele sale insulite, 3000 la numar.

Relieful este muntos si colinar, cu cea mai mare altitudine Fuji-san 3776 m.

Japonia se imparte in 47 de prefecturi in sistemul todofuken. Prefecturile sunt impartite in municipii, orase si sate.

Japonia e vizitata de 8 milioane de turisti straini anual. Este o tara care ofera foarte multe. Festivalul florilor de cires, florile de mai, glicina, culorile toamnei, o ascensiune pe muntele Fuji -mai aproape de zei, ski la Niseko in Hokkaido. Exista foarte multe sarbatori si festivaluri- matsuri-, unele cu radacini in festivalurile chinezesti. Unele si-au pastrat caracterul religios budist sau sintoist, altele sunt profane. Multe sarbatori anuale sunt asociate cu schimbarea anotimpurilor. Sa ne oprim putin la ele.

In perioada shogatsu se sarbatoreste Anul nou cu mare fast-Ganjitsu. Japonezii mananca o supa de orez care sterge toate amintirile rele din anul precedent. Intrarea in casa este decorata cu ramuri de pin si ghirlande de paie care previn intrarea oricarui lucru necurat in casele oamenilor. Este cel mai important eveniment din calendar.

Venirea primaverii este marcata de sarbatoarea Setsubun. Imprastie boabe de fasole prin casa pentru a feri familia de spiritele rele.

Hina matsuri, festivalul papusilor, se serbeaza in 3 martie. Ziua copiilor se serbeaza in 5 mai. Ziua indragostitilor este asociata cu festivalul Tanabata , pe 7 iulie sau 7 august. In jur de 15 iulie sau august are loc festivalul Bon, cand sufletele celor morti se reintorc. Toamna au loc festivaluri agricole.

Unele festivaluri sunt nationale-15-, altele locale: Gion (Kyoto),Tenjin (Osaka),Kanda( Tokyo), Nebuta(Aomori), Okunchi( Nagasaki).

In Japonia artele sunt infloritoare:  ikebana, origami , ukiyo-e, mestesuguri( papusi, articole lacuite, oale) , dans traditional , teatrul (kabuki, Noh, bunraku, rakugo), tradiții diverse ( onsen, sento, ceremonia ceaiului, arhitectura, gradini, sabii Katana) și bucataria.

Sa vedem acum lista de locuri din Patrimoniul Mondial, 13 de patrimoniu cultural si 4 de patrimoniu natural : monumentele budiste din regiunea Horyu-ji, Fujisan – loc sacru si sursa de inspiratie artistica-, ruinele Gusuku , castelul Himeji, locurile istorice din Hiraizumi, Memorialul Pacii din Hiroshima, monumentele istorice din vechiul Kyoto, monumentele istorice ale Narei antice, satele vechi din Shirakawa-gosi Gokayama, sanctuarul sintoist Itsukushima, minele de argint din Iwami Ginzan, insulele Bonin, locurile sacre si caile de pelerinaj din lantul muntos Kii, sanctuarele si templele din Nikko, Shirakami-Sanchi, parcul national Shiretoko, insula Yakushima.

Japonia cu Exact Travel Club

Putem vizita Japonia cu ghid vorbitor de japoneza impreuna cu Exact Travel Club. Avem mai multe variante de circuite in Japonia 2019 :

  1. Tur aniversar intre Dinastii-Japonia florilor de mai
  2. Japonia mai aproape de zei
  3. Japonia ciresilor infloriti
  4. Japonia si Coreea de sud: spectacolul primaverii
  5. Japonia Mistica si Moderna

1.Este o excursie intr-un moment istoric: pe 30 aprilie 2019 imparatul Akihito va abdica si va fi succedat de printul mostenitor Naruhito. Vor fi vizitate Tokyo, Kyoto, Nara, Miyajima, Tochigi, Kamakura, Uji, Muntele Fuji, Hiroshima.

2.Tokyo – Muntele Fuji – Kyoto – Nara – Osaka – Miyajima – Hiroshima – Tokyo

 

3.Tokyo  – Takayama – Shirakawa-Go –  Kanazawa – Kyoto – Nara – Osaka –  Miyajima – Hiroshima – Hakone (Muntele Fuji) – Tokyo

4.Tokyo  – Kawasaki – Kamakura – Hakone (Muntele Fuji) – Kyoto – Nara – Osaka –  Miyajima – Hiroshima – Beppu – Busan – Gyeongju – Seoul

5.Tokyo – Kawasaki – Kamakura – Muntele Fuji – Matsumoto – Yudanaka –  Takayama – Shirakawago – Kanazawa – Osaka – Nara – Mt. Koya – Kyoto – Tokyo

Pe Fuji se urca vara. Cel mai usor este traseul Yoshida. Este o experienta de neuitat. Muntele Fuji este un vulcan situat in centrul insulei Honshu. Un calugar anonim a facut prima escaladare in anul 663. Este munte sacru in traditia sintoista. Pana in perioada moderna Meiji accesul femeilor era interzis. Nu voi rata rasaritul soarelui peste Oceanul Pacific vazut de pe munte.

Muntele Fuji a fost o tema preferata de poeti si pictori. Sunt renumite cele 36 de tablouri ale lui Hokusai, deosebit de frumoase. Si descrierile din culegerea de poezie Manyoshu.

Alaturi de muntii Tate si Haku formeaza triada muntilor sacri ai Japoniei.

Din iunie 2013 este World Heritage Site. Ideogramele kanji folosite pentru scrierea sa inseamna noroc si prosperitate. Forma sa conica nu se mai intalneste nicaieri in lume. Peste 159 festivaluri au loc in fiecare an. Ken-ga-mine este cel mai inalt varf.

Tokugawa Ieyasu a construit cladirile templului de la poalele muntelui Fuji in 1604 in semn de multumire. Distruse de incendii, din cladirile templului au ramas altarul intern, altarul extern si poarta turn. In incinta avem gradinile templului, elestee ( Kagami-ike, Wakutama-ike ) , Sakura-no-baba, Hokotate-ishi , Kantate Knoll, Mitarashi-gawa. In varful muntelui avem un alt altar Okumiya.

Această prezentare necesită JavaScript.

Sa vorbim acum putin despre Karesansui, gradinile zen de piatra sau gradini aride. Sunt recreari simbolice ale unui mediu natural miniaturizat. Constau in aranjamente armonioase de pietre, nisip, izvor, balta, muschi de copac, copaci miniaturali si diverse plante. Scopul initial al gradinilor zen era acela de a prezenta calugarilor contemplativi esenta intima, concentrata, a naturii inconjuratoare.

Cred ca voi profita de oferta Exact Travel Club. Au experienta, ghid vorbitor de limba japoneza si preturi accesibile. Conditii benefice.

Am scris acest articol pentru concursul SuperBlog 2018.

In incheiere trebuie sa va marturisesc ca sunt indragostita de cultura japoneza.

Surse fotografii: Fujisan Hongu Sengentaisha, ThoughtCo., PlanetWare, Nippon, Saatchi Art, AliExpress, Kobo, Official Travel Guide Yamanashi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: