noiembrie 10, 2018

Halatul impecabil

Posted in Neincluse într-o categorie la 2:03 pm de adria74

Nurse-3

Stiati ca uniforma asistentelor provine din ordinul calugaresc? Asistentele au imprumutat si termenul de „sora”. Miss van Rensselaer, una din primele studente a lui Florence Nightingale a creat uniforma originala pentru eleve. Imbracamintea era albastra. Chirurgii purtau un sort de macelar peste haine ca sa nu se pateze de sange. Odata cu pandemia de gripa spaniola din 1918 si teoria antiseptica a lui Lister, chirurgii au inceput sa poarte masti de bumbac. Sala de operatie era alba pentru a accentua curatenia. Dar in anii ’50-’60 s-a abandonat in favoarea a diferite nuante de verde; era crescut contrastul, oboseala oculara era redusa si petele de sange mai putin evidente.

Uniforma chirurgicala se numeste „scrubs” deoarece este purtata intr-un mediu curat. Initial era numita „surgical greens” datorita culorii. Astazi halatele cu printuri vesele sau personaje de desene animate (Tooniform Scrubs) sunt folosite mai ales in pediatrie, cabinete veterinare, stomatologie.

Traditional , halatul alb este purtat de medici de diverse specialitati si de medicii de laborator. Simbol usor de recunoscut al omului de stiinta. Purtat de mai bine de 100 de ani.

Halatele albe sunt functionale. Buzunarele mari pot tine un stetoscop, oftalmoscop, hartie, pix si asa mai departe. Protejeaza hainele. Este simplu si ieftin de schimbat si usor de spalat. Halatul alb si-a facut aparitia in secolul XIX. Pana atunci halatele de laborator erau beige, iar doctorii purtau costume negre, ca si clerul.

7.-The-Anatomy-Lesson-of-Dr-Nicolaes-Tulp

Am sa amintesc totusi aici de „sindromul de halat alb”. Hipertensiunea de halat alb se refera la inregistrarea unei valori crescute a tensiunii arteriale atunci cand masurarea se realizeaza intr-un spatiu sanitar de catre personal medical. Anxietatea, disconfortul , starea de agitatie generate de vizita la cabinetul medicului creeaza un context stresant pentru pacient, care se reflecta asupra presiunii arteriale.

Din 2007 Serviciul national de sanatate britanic a interzis halatul alb. Iar in 2015: India.

“Ceremonia halatelor albe” este un simbolism iniţiat de Facultatea de Medicină a Universităţii Pritzker Chicago în 1989. La noi UMF „Gr. T. Popa“ din Iaşi organizează, an de an, în ziua de vineri a primei săptămâni a anului universitar, o ceremonie a halatelor albe – metodă de responsabilizare a studenţilor care au finalizat anul I de studiu în pregătirea lor de viitori medici.

Si eu am fost medic. Am avut halate albe apretate si un costum albastru pentru lucrul la ambulanta.

Acum am de a face cu vizite la medic. La dentist, pentru analize de laborator, la medicul de familie sau ORL-ist.

Tinuta este deosebit de importanta. De fiecare data cand merg la medic observ acest lucru. Nu am remarcat tinute neglijente acolo unde am fost. Ba dimpotriva, tinutele asistentelor si ale rezidentilor le admir. Imi reduc stressul consultatiei. Mi-au lasat o impresie foarte buna.

eHalate este un magazin online de costume medicale si echipamente de lucru. Vad pe site o mare diversitate de halate medicale si bluze medicale cu imprimeuri. Pe acestea din urma le gasim exclusiv la eHalate.

Atat ca medic, cat si ca pacient, apreciez in mod deosebit o tinuta medicala corecta.

Am scris acest articol pentru concursul SuperBlog 2018.

Sursele fotografiilor: ScrubsMag si Sesbe.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: