martie 3, 2019

Despre vacante

Posted in Neincluse într-o categorie la 2:34 pm de adria74

O proba insolita la inceputul concursului Spring SuperBlog 2019. Sponsorul este unul cu traditie in aceasta competitie, Christian Tour. Christian Tour sustine Dreptul la vacanta. Adica ne provoaca sa scriem despre prima noastra vacanta. Amintirile sunt frumoase. Cine nu isi doreste Dreptul la vacanta? Chiar citeam intr-o carte ca oamenii obisnuiesc sa isi planifice cu cea mai mare atentie nu cariera, nu familia, nu evolutia spirituala, ci…vacantele.

CT-DreptulLaVacanta3-1

Va trebui sa fac un efort de memorie pentru a-mi aminti prima mea vacanta. Copil fiind, stiu ca mergeam cu parintii in fiecare vacanta la Marea Neagra sau in lungi ture cu masina prin tara, in Maramures, Delta Dunarii sau manastirile din nordul Moldovei. Sunt locuri minunate din tara noastra. Am poze care sa ma ajute sa rememorez si povestile parintilor.

Sponsorul ofera o multitudine de destinatii de vacanta, asa incat acum mi-as alege o vacanta cu Christian Tour.

Dar suntem la etapa rememorarilor.

Da, e adevarat ca insusi gandul la vacanta este reconfortant si placut.

La mine este vorba despre un colaj de amintiri dintre cele mai diverse.

In scoala mergeam in fiecare vacanta in tabere de matematica la Olanesti sau Calimanesti. Langa manastirea Stanisoara, pe care o vizitam adesea. Este un loc rupt din rai. Parcursul este putin obositor, dar merita cu prisosinta. Asezamantul monahal este retras, la inaltime, pe versantul muntelui Cozia, pe malul stang al Oltului., mai sus de manastirea Turnu. La Turnu mai merg si acum. Asezare deosebit de pitoreasca. Imi place sa ma bucur de linistea locului si vederea varfului Cozia.

Pe langa orele de curs faceam si excursii, erau organizate jocuri, desi aveam de facut si teme. Cursuri intensive.

Apoi imi amintesc de vacanta de vara la Eforie Nord impreuna cu mama si sora mea si doua prietene. Soare, nisip, valuri, bronz si nectarul bulgaresc pentru care stateam la cozi.

In clasa a opta am mers pe Ceahlau impreuna cu familia si prieteni de familie. Faceam multe drumetii montane. Stateam la cort. Adoram drumetiile. Si sa fac fotografii. Apoi am mers la gradina zoologica din Targu Mures.

Am facut si excursii in afara tarii, cu scoala sau cu familia. In Bulgaria, Ungaria, Turcia.

Ma duceam in continuare si la taberele de matematica, si pe parcursul liceului. Trebuia sa ma pregatesc pentru bacalaureat.

De atunci a devenit un obicei sa vizitez cat mai multe obiective turistice si muzee. Le indragesc si acum. Mai ales muzeele de arta.

Si am ajuns la facultate. De acum mergeam cu colegii in vacanta la mare, insa mama ne-a mai oferit o aventura deosebit de frumoasa, in Provence, in sudul Frantei. Ati auzit probabil de cartile lui Peter Mayle. Ea a mers cu copiii, care erau cazati la familii franceze si ne-a luat si pe mine si sora mea. Am mers in Colorado provencal, am vizitat manastiri si campuri de lavanda, satucuri risipite pe coline. Il pomenesc si pe Cezanne care a surprins frumusetea peisajului, sau pe van Gogh. Am vizitat Arles. Cezanne s-a nascut in Aix-en-Provence, in apropierea frumoasei Marsilii. Van Gogh a locuit la Arles pentru mai bine de un an.

M-au incercat sentimente de exaltare. Era mai dificil cu conversatia in limba franceza si dieta mediteraneana. Insa nu regret nicio secunda ca am poposit pe acele meleaguri. Imi plac calatoriile la nebunie. Vezi atat de multe lucruri inaltatoare, iti bucuri ochiul si inima, sufletul. Te reintorci cu bateriile incarcate de unde pozitive. Gresesc? Si atunci nu e de mirare ca oamenii isi planifica atat de atent vacantele si au dreptul la relaxare. O relaxare activa.

Sunt adepta acestui stil de viata in care munca se impleteste cu concediile petrecute in calatorii la noi sau in afara tarii.

52958216_2622682461115827_3549080082553241600_n

Luna de miere mi-am petrecut-o la Mamaia. Am vizitat si Pestera Sfantului Andrei.

Ma bucurau si deplasarile in strainatate din timpul serviciului, pentru ca aveam ocazia sa vizitez. Asa am vazut Varsovia, Praga, Munster.

De neuitat sunt aceste amintiri.

O sa va mai povestesc un pic despre calatoria la Frankfurt la sotul meu. Acolo am vizitat Limburg, Mainz, Wiesbaden. Si am tras o fuga pana la Strasbourg, in timpul carnavalului. Ne-am hotarat sa ramanen peste noapte intr-un mic hotel de langa gara. Am inchiriat biciclete. Am vizitat catedrala. parcuri, muzee. Si ne-am intors foarte fericiti dupa acea escapada.

Sa adunam la zestrea noastra astfel de momente memorabile. Sunt cele care ne incarca pozitiv. Asa cred eu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: