martie 22, 2019
Aventuri pe patru roti
Buna. Azi scriem pentru magazinul AutoGedal.ro in cadrul Spring SuperBlog 2019. Scriem despre aventuri pe patru roti. Trebuie sa va marturisesc de la inceput ca nu sunt soferita, asa incat imi va fi putin mai greu. „Problema nu e că ei nu văd soluţia, ci că nu văd problema.” (G.K.Chesterton).
Nu sunt sofer, dar ma pot documenta, asa cum am facut si la celelalte probe care implica povesti cu si despre automobile.
Pasager insa am fost si imi amintesc de drumurile noastre lungi cu familia la mare sau la munte. Am avut in trecut o Dacie 1300 care se defecta frecvent. Am avut pene de cauciuc. Probleme la motor, baterie. Astazi avem alte masini si implicit mai putine accidente. Dacia este de domeniul trecutului.
Fie vara, fie iarna, o excursie lunga este cat se poate de tentanta, dar si un test pentru masina noastra. De acum trebuie sa invat eu insami cum ne pregatim de drum. Am mers in magazine, bagajele sunt gata, starea de spirit-potrivita momentului, iar acum trebuie sa ne verificam masina.
Ce verificam?
Luminile si echipamentul electric, lichidele ( de frana, racire, servodirectie, ulei de motor, de spalare a parbrizului), elementele de directie si franare, sistemele de alimentare cu carburant si curent.
Nu voi uita GPS-ul.
Masina se simte mai bine la drum intins decat la viteza intai in oras.
Pe langa actele masinii si permis, imi voi lua becuri de rezerva si sigurante.
Cand plec la drum, voi avea grija sa am interiorul masinii curat, farurile si geamurile la fel.
Voi verifica presiunea in pneuri la rece. Cu o presiune buna, adecvata, voi putea economisi combustibil si evita o uzura prematura a acestora, tinuta de drum si stabilitatea vor fi mai bune.
Voi face o vizita la mecanic , pentru ca acesta sa verifice cureaua de distributie, cureaua de accesorii ( a alternatorului), uleiul si bujiile ( uleiul se schimba la 15000 km), uleiul de motor si elementele sistemului de injectie de motorina ( acum avem diesel), placutele si discurile de frana, instalatia electrica de semnalizare si iluminare.
Sa nu imi uit roata de rezerva.
Un bidon de ulei in masina, un bidon de lichid de racire. Acesta este esential, permitand mentinerea la o temperatura constanta a motorului. Pentru a verifica nivelul acestuia, operatiunea este aceeasi ca pentru nivelul de ulei: trebuie sa o faceti cu vehiculul la rece si pe o suprafata plana.
Voi adauga si un bidon de lichid de spalare a parbrizului, anti-insecte pentru vara aceasta.
Nu trebuie uitata starea stergatoarelor.
Masina mea va fi echipata si cu kitul de siguranta:
– triunghi reflectorizant
– vesta galbena reflectorizanta
– extinctor
– trusa de prim ajutor (dezinfectante, bandaje , etc.)
Voi testa si aerul conditionat.
Si nu imi voi uita manualul tehnic.
Pana acum nu am avut, insa mi se par folositoare cutiile-portbagaj cu prindere pe carligul de remorcare sau pe bare transversale si suportii de biciclete .
Am uitat ceva?
Buna dispozitie si un playlist pe placul nostru sa nu ne lipseasca.
Si putem pleca la drum in vacanta , dupa ce ne-am stabilit traseul.
Vacanta placuta!
Lasă un răspuns