aprilie 6, 2019
Performanta
Bine v-am regasit. Marturisesc ca astazi imi este dificil sa vorbesc despre performanta feminina versus masculina pentru Farmec, in cadrul concursului Sprin SuperBlog 2019. Nu pentru ca nu indragesc sponsorul, dimpotriva, ci pentru ca nu imi place sa vorbesc despre performanta, ci mai degraba despre ideal si virtute.
Sa vedem mai intai ce este performanta. O realizare deosebita dintr-un domeniu de activitate. Performant= foarte competitiv, susceptibil de un randament ridicat. Indeplinirea unei anumite sarcini masurata conform anumitor standarde de acuratete, completare, cost si viteza.
Aceasta este performanta, dar cu totii tindem spre ideal.
Într-o carte celebră, Cele opt păcate capitale ale omenirii civilizate, savantul austriac Konrad Lorenz își avertiza contemporanii în privința pericolului pe care îl reprezintă pentru umanitate întrecerea cu sine însăși: „Covârșitoarea majoritate a oamenilor care trăiesc astăzi nu mai consideră ca fiind valoros decât ceea ce îi duce la succes în cadrul unei concurențe fără milă, ajutându-i să-i depășească pe ceilalți oameni. Orice mijloc ce ar putea servi acestui scop apare în mod înșelător ca o valoare în sine”.
A ridica nivelul aspiratiilor unei comunitati este insa salutar.
Un proverb persan spune ca : Frumusetea insotita de virtute este perfectiunea feminina.
Iata un alt termen, „perfectiune”. La acestea ma gandesc cand vorbesc despre performanta.
Sa luam blandetea; aceasta este o virtute feminina, opusa celor masculine precum vitejia, curajul, barbatia.
Femeile sunt chemate sa implineasca un ideal. Acela al frumusetii, maternitatii, sensibilitatii. Femeile sunt mai susceptibile sa implineasca un rol educator.
Sufletul, anima, este de genul feminin in greaca sau latina.
Virtutea nu este altceva decat binele.
Filosoful grec Platon vorbeste despre patru virtuti cardinale: prudenta, justitia, curajul, cumpatarea. Exista si trei virtuti teologice: credinta, nadejdea, dragostea.
Dragostea intruchipeaza mai ales eternul feminin; dar la acest deziderat sunt chemati si barbatii.
Prudența este o personificare feminină alegorică a virtuții, ale cărei atribute sunt oglinda și șarpele, care este deseori descrisă ca pereche cu Justitia, zeița romană a justiției. Este asociata cu intelegerea, intelepciunea si cunoasterea.
Subiectul dialogului Menon al lui Platon este:”Se poate invata virtutea?”. Menon raspunde ca la barbat virtutea stă în capacitatea de a călăuzi bine treburile statului și astfel de a face bine prietenilor prigonind dușmanii și veghind asupra sa însuși, ca să nu sufere. Iar la femeie virtutea constă în a-și administra bine casa, păstrându-i avutul interior și fiind ascultătoare bărbatului.
Întemeind virtutea pe sentiment şi nu pe raţionament, asemeni înaintaşilor săi, Schopenhauer operează o clasificare memorabilă a virtuţii. Justiţia dezinteresată este considerată de filosof o virtute masculină, deoarece cere corectitudine, imparţialitate, analiză logică, iar caritatea reprezintă o virtute feminină, deoarece femeile sunt mai sensibile decât bărbaţii.
Eu cred ca virtutile, ca si performanta la care suntem chemati , sunt ambivalente.
„Gerovital- Doctor in frumusete” a lansat o gama de cosmetice special conceputa pentru barbati: Gerovital Men. Sunt produse 100% romanesti ce asigura performanta pe toata linia.
Gama este compusa din urmatoarele produse:
- Spumă de ras (Mentol și Sensitive)
- Balsam după ras (Mentol și Acid Hialuronic)
- Loțiune după ras (Mentol și Acid Hialuronic)
- Deodorant (Wild, Seductive, Fresh și Active)
- Gel de duș (Wild 3 in 1, Seductive 3 in 1, Fresh 3 in 1 și Active 3 in 1)
- Șampon (pentru utilizare zilnică, Antimătreață și Anticădere)
- Cremă antirid acid hialuronic
- Fiole anticădere
- Fiole cu Acid Hialuronic 5%
Farmec ne-a obisnuit cu valorile sale: pasiune, traditie , inovatie, asa incat cred ca si aceasta gama este una de succes.
Lasă un răspuns