martie 28, 2021
Imi fac incalzire prin pardoseala!
Spring SuperBlog 2021 vine cu o noua provocare. Azi vom vorbi despre parchetul pe care mi-l aleg pentru incalzire prin pardoseala.
Sponsorul acestei probe calde este Alma Parchet, furnizor de soluții de pardoseli la cheie, din anul 2011.
Vreau sa imi fac incalzire prin pardoseala. Sa vedem in continuare ce provocari intampin.
Ei bine, cine nu isi doreste ceea ce anunta Alma pardoseli : „exquisite floors” 🙂
Da, asta imi doresc!
Echipa Alma ( suflet in spaniola) ma ajuta in proces, de la alegere, la livrare si montaj.
Si eu iubesc lemnul pentru ca este un produs natural care rezista peste generatii. Am auzit ca parchetul masiv poate rezista chiar si 100 de ani, o viata de om, longeviv, nu gluma, asa incat copiii nostri vor mai face probabil o astfel de lucrare! Initial costa mai mult, dar investitia e excelenta in timp. Parchetul laminat porneste de la 20 de lei , dar cel masiv poate ajunge la 600 euro pe metru patrat. Pretul minim al unui parchet de stejar este de 40 de euro plus TVA, aceasta incluzand si montajul.
Pretul este un factor important, pe langa parchet trebuie sa tin cont ca ma costa si materialele de montare si manopera, care poate dubla pretul.
Lemnul te incarca cu energie, nu simtiti si voi acest lucru?! Creeaza o atmosfera calda.
Imi trebuie un parchet stabil in timp.
Stiu ca sunt multe tipuri, asa incat trebuie sa aleg solutia cea mai potrivita pentru mine. Vreau cu incalzire prin pardoseala.
Haideti sa vedem impreuna tipuri de parchet pe care se concentreaza Alma Parchet : parchet din lemn masiv( esențe autohtone și exotice), parchet stratificat (de asemenea parchet din lemn), parchet pentru încălzire în pardoseală (parchet dublu stratificat si triplustratificat), parchet din lemn de lux (modele cu design, parchet Chevron-care este la moda acum).
Am rezolvat o problema! 🙂 Imi trebuie parchet dublustratificat sau triplustratificat.
Caut confort si calitate. Un material ecologic. O livrare la cheie. Alma Parchet imi ofera toate acestea si multe altele. M-am uitat pe site si am vazut si alte produse interesante: trepte din lemn, mese personalizate, covoare traditionale, tablouri pictate de artisti contemporani , papusi decorative, lenjerii de pat, obiecte home and deco.
Imi trebuie ceva elegant si Alma Parchet are solutii pentru aceasta.
Eu nu stiu cu ce sa incep, asa incat ma uit la criteriile dupa care este clasificat parchetul: modul de producere ( masiv sau stratificat), esenta, scopul ( industrial, incalzire in pardoseala, spatii cu umiditate crescuta precum baia si bucataria), sistemul de montare, finisajul.
Parchetul dublu-stratificat este confecționat din două straturi de lemn, cel de deasupra, de uzură, este din esență durabilă. Pardoseala din parchet dublu-stratificat este una dintre cele mai bune opțiuni pentru montarea peste sistem de încălzire în pardoseală, grație grosimii care permite un transfer termic eficient.Astfel, acesta are straturi de uzură din diferite esențe de lemn (stejar, frasin, nuc, salcâm, cireș merbau, palisandru, wenge sau alt lemn exotic) de grosimi de până la 5 mm, care permit rașchetarea de 2 până la 4 ori. Ca în cazul parchetului triplu-stratificat, stratul de suport este făcut din esențe de rășinoase sau mesteacăn, dintr-o singură bucată sau multi-strat.
Parchetul triplu-stratificat este confecționat din trei straturi de lemn, dispuse perpendicular unul peste celălalt și cu grosime cuprinsă între 10 mm și 14 mm. Când alegeți parchetul stratificat o atenție deosebită trebuie să o acordați grosimii stratului superior, de uzură, care este confecționat dintr-o esență nobilă, durabilă și estetică. Cele două straturi de suport sunt confecționate în cazul celor mai multe modele din lemn de rășinoase. Aceasta pentru că în funcție de grosimea stratului de uzură puteți recondiționa parchetul între una și trei ori (contează și măiestria parchetarilor). Astfel, un parchet cu strat de uzură de 2 mm este limitativ pentru dvs, în timp ce parchetul cu grosimi de la 3 mm până la 5 mm poate fi recondiționat în repetate rânduri. Stratul de uzură este confecționat din lemn de esență autohtonă sau exotică și acesta are un caracter de rezistență (în funcție de duritatea lemnului) și estetic, dat de textura lemnului.
Finisarea. Din cate am auzit parchetul masiv poate veni finisat din fabrica sau aceasta poate fi facuta la domiciliu. Iar parchetul stratificat vine finisat din fabrica.
Nu o sa imi iau parchet laminat care imita lemnul pentru ca rezista maxim 30 de ani si nu se preteaza incalzirii prin pardoseala pe care mi-o doresc. Cine ar vrea un parchet care se umfla la contactul cu apa si nu isi mai revine?! Eu una nu, nu, multumesc!
Pe piața specifică sunt comercializate specii de lemn autohtone și exotice, toate superbe. În timp ce parchetul din specii de lemn autohton poate fi comercializat nefinisat, având flexibilitatea de a-l finisa după cum vă doriți, esențele exotice sunt comercializate finisate, în timp ce culoarea și textura naturală a acestora contribuie la un aspect spectaculos.
Nu sunt hotarata asupra speciei: exotica sau autohtona.
Esentele autohtone sunt mai mult : stejar – o esență frumoasă, durabilă, versatilă prin flexibilitatea pe care o oferă în finisaje-, frasin – un lemn de duritate medie, frumos și cu un preț ușor mai mic decât al stejarului-, salcâm – o esență rară, durabilă, dar cu un preț în consecință-, cireș – un lemn spectaculos prin culoarea specifică și textura lemnului.
Avantajul acestora este că sunt adaptate la clima locală și nu lucrează foarte mult (nu se contractă sau dilată), arătând superb peste ani.
Parchetul exotic nu este doar o opțiune de lux, ci datorită mediului în care a crescut arborele la origini, acesta este o versiune de durată ce servește diferitor scopuri și tipuri de pardoseli. Astfel, anumite specii din parchet exotic, prin stabilitatea dimensională, duritatea și rezistența la umiditate este pretabil pentru camere cu umiditate sporită, iar în versiunea de parchet stratificat poate fi o soluție optimă pentru încălzirea în pardoseală.
Speciile din care se produce parchet exotic sunt numeroase, dar noi vom enumera doar o parte dintre acestea.
Parchetul merbau – este o esență de origine tropicală de culoare brun roșcată, superbă prin aspectul texturii bine definite. Datorită culorii și locului de proveniență, parchetul merbau este o soluție de dușumea pentru baie.Parchetul palisandru – denumit și lemnul de trandafir japonez, prezintă o coloristică bogată, între galben și portocaliu, uneori cu tente roșiatice. Fibra este bine delimitată pe lungime, într-un aspect fabulos în interioarele clasice sau moderne.Parchetul de nuc american are o nuanța maron, discretă, cu fibre bine conturate într-un aspect elegant. Parchetul wenge este de o nuanță maro intensă cu fibre negre, spectaculos împletite. După finisaje, datorită acestei particularități a texturii, parchetul tinde să aibă un aspect de ansamblu negru.
Imi trebuie o nuanta cuminte. Cred ca parchetul din stejar, care se poate colora intr-o multitudine de nuante mi-ar fi cel mai potrivit.
Sunt trei considerente care contează când vine vorba de crearea unui aspect plăcut în orice amenajare de interior: culoarea, textura (clasa de selecție) și lățimea lamelelor (clasic, dușumea, design).
Natural sau rustic?! Ambele ma coafeaza!
Imi trebuie ceva pentru trafic intens , pentru ca am un animal de companie, care se numeste chiar Alma. Este un beagle. Nu cumva sa imi scartaie parchetul. Dar la cele noi, lipite, am auzit ca nu scartaie 🙂 .
Am rezolvat cateva probleme. Acum sa vedem, livrare, montaj. Alma Parchet livreaza si monteaza oriunde in tara. Si ar trebui sa vorbesc despre aceasta la achizitie. Imi trebuie un montaj facut de profesionisti. Acestia ma vor ajuta de la inceputul procesului, cu masuratorile camerei, sa nu cumva sa dau erori 🙂 . Mie trebuie sa imi masoare umiditatea in sapa, sa fie uscata, sa imi lase rosturi de dilatare si sa aiba grija la detaliile de imbinare.
Am ajuns la montaj. Sa vedem cum influenteaza montajul designul pardoselii. Când spunem design, ne referim la modul în care parchetul este montat din punct de vedere estetic, existând mai multe moduri de a îmbina plăcile pentru a realiza aspectul dorit.
Parchet Clasic – varianta universală și atemporală
Există două moduri de montaj clasic, ambele foarte des întâlnite în locuințele vechi. Modelul de îmbinare brăduț este un etern clasic, cu un aspect elegant și ușor jucăuș. Un alt mod de montaj tradițional, mai sobru, este cel liniar, plăcile curgând una din cealaltă.
Parchet Chevron – eternul clasic, mereu la modă
Parchetul Chevron este mai mult decât un mod de montaj, aspectul clasic, inspirat de arhitectura și amenajările franțuzești clasice, fiind dat inclusiv de modul în care plăcile sunt tăiate în unghi (45 grade, 60 grade sau chiar customizat). Aspectul final, după montaj, este realmente spectaculos.
Parchet Design – eleganță, îndemânare și creativitate
Parchetul design reprezintă un mod elaborat, artistic, de a monta plăci de parchet înguste (industrial sau alte tipuri) în plăci ample, cu modele specifice.
Parchetul gata-finisat, de regula, este dat cu lac sau ulei cu protecție UV și este recomandat pentru trafic rezidențial.
Parchetul nefinisat oferă o mai mare versatilitate în design, întrucât gama de finisaje acoperă o paletă mai vastă în aspect, implicit opțiuni de aspect. Astfel, dacă optați pentru parchet din lemn care să se finiseze după montaj, aveți posibilitatea să alegeți finisajul personalizat în funcție de gradul de luciu (mat, satinat sau lucios), de gradul de trafic (trafic rezidential, rezidential intens, comercial si comercial greu), în culoarea pe care o doriți (transparent pentru aspect natural sau colorat să se potrivească dorințelor dvs), cât si tipul de finisaj: lac sau ulei.
O alta provocare!
Acum am ajuns la intretinere. Am auzit ca exista un detergent special fara ceara compatibil, la care trebuie sa folosesc cat mai putina apa, sa am laveta stoarsa bine in asa fel incat sa nu deterioreze finisajul.
Dupa toate acestea, stiu ca trebuie sa imi iasa bine din prima si sa asez mobila cu protectie de pasla, sa nu cumva sa imi zgaraie frumusetea de parchet.
De ce m-am oprit asupra incalzirii prin pardoseala? Pentru ca imi ofera confortul dorit, o incalzire uniforma, spre deosebire de calorifere.
Bine, o sa vad ce pun in baie si bucatarie. Cred ca gresie. Parchet pentru sufragerie si dormitoare.
Grosimea este un factor important, de aceea este preferat parchetul dublustratificat care are un indice de transfer termic mai bun. Cu toate acestea parchetul triplu-stratificat este mai stabil dimensional.
Spre finalul documentarii am mai gasit cateva recomandari generale:
- -Instalatia de incalzire sa fie finalizata si racordata la gaz, cu posibilitate de pornire a incalzirii;
- -Sapa sa fie turnata cu cel putin 30 de zile inainte de inceperea protocolului de uscare;
- -De preferat, se folosesc lamele de parchet masiv cu format mic – latimea lamelei trebuie sa aiba maxim 90 mm latime;
- -In toate cazurile grosimea parchetului sa fie mai mica de 22 mm;
- -Se foloseste lemn stabil dimensional;
- -Se foloseste lemn cu densitate mai mare sau egala cu 650 kg/m3;
- -Umiditatea din sapa trebuie sa fie mai mica de 1,8 % CM
Multe materiale, unelte si accesorii.

Dupa cum vedeti, m-am documentat. Provocarile au fost multe, dar le voi duce la bun sfarsit. Pe curand! 🙂
Lasă un răspuns