august 26, 2011

ANDRÉ KERTÉSZ – L’intime plaisir de lire @MNAC

Posted in Capo d'opere, Evenimente la 12:20 pm de adria74

Ştiţi acel sentiment de împlinire, admiraţie, bucurie, linişte, odihnă, nimic nu te supără, ai evadat din tot ceea ce îţi întunecă existenţa, vezi, dar vrei să vezi mai mult, nu vrei să pleci, eşti mulţumit, eşti într-un spaţiu protector, din care tot urâtul a fost eliminat? E cu atât mai bine, cu cât evenimentul depăşeşte aşteptările. De ce spun că depăşeşte aşteptările? Nu din vina sa, ci pentru că ai fost suprasaturat de reclamă proastă, mincinoasă, care, uite, aproape ajunge să prejudicieze şi ceea ce este frumos cu adevărat.  Imaginile mele sau cele pe care le veţi găsi pe net sunt neputincioase în a reda stările trăite în sala de la parterul Muzeului Naţional de Artă Contemporană, în faţa fotografiilor „clasicului printre clasici, maestrului printre colegi” André Kertész.

Nimic nu e banal, ochiul invizibil a ştiut să surprindă şi să transmită  „plăcerea intimă a cititului” în cele mai desfătătoare cadre-ipostaze. Panotarea, iluminarea, ca şi spaţiul amplu pun foarte bine în valoare imaginile.

Mai sunt 3 zile de expoziţie, interval orar 10.00 – 18.00, Palatul Parlamentului, aripa E4, intrarea prin Calea 13 septembrie, autobuze 136, 385. Să aveţi la voi acte care dovedesc calitatea de student, artist sau pensionar pentru a beneficia de intrare liberă.

Impecabil demersul curatorial.

„Fie ca se afla intr-o gradina, autobuz, o cafenea, o biblioteca sau un salon, pe o terasa sau în pat, la scoala sau la razboi, în picioare, asezat sau culcat, cititorul este peste tot: într-un alt univers si într-un timp care nu este cel prezent. El se afla în interiorul lecturii sale, în gândurile sale, în ceea ce afla, în ceea ce simte, într-o alta lume, reala sau imaginara.

Acest decalaj spatial si temporar, afectiv si spiritual a fost fotografiat de André Kertész, cu întelegerea initiatului. A facut-o cu blândete, fara sa interfereze sau sa perturbe cititorul pe care-l cunostea atât de bine. Astfel, si noi, datorita lui, împartasim placerea intima de a citi si de a vedea imagini. De a fi informati, de a sti, de a gusta cuvintele, de a calatori, de a ne simti legati de necunoscut sau de prieteni, de a aprecia emotiile, sentimentele inedite, de a descoperi noutatea.

Această plăcere încercată de Kertesz ne-a fost dăruită şi nouă prin fotografiile care exprimă şi transmit atât de mult celui care ştie să citească cu inima, atât imagini cât şi texte.”

ER. I am talking about an outstanding photo exhibition taking place at present at the National Museum of Contemporary Art in Bucharest. André Kertész, the master of photography is talking about „l’intime plaisir de lire”

„Be they in a garden, on a bus, in a cafe, a library or a lobby, on a terrace or in bed, at school or at war, standing, sitting or lying down, readers are everywhere: in a different universe and in a time which is not the present. They are within their reading matter, their thoughts, within what they find out, what they feel; they are in another world, real or imaginary.

This spatial, temporal, affective and spiritual disparity has been photographed by André Kertész with the inside knowledge of the initiated spirit. He has done it gently, without interfering with, or perturbing the reader whom he knows so well. Thus we too, thanks to him, share the intimate joy of reading and seeing images. Of being informed, of knowing, of relishing words, of travelling, of feeling connected with strangers or friends, of appreciating original emotions and feelings, of discovering novelty.

This pleasure experimented by André Kertész was offered to us through the photographs which express and transmit so much to the one who knows to read with the heart both images and textes.”

www.mnac.ro

Some photos of the exhibition you can see here, but contemplating them in a gallery I can assure you is more satisfying.

4 comentarii »

 1. Felicitari pentru site. Ati castigat un cititor.

 2. rebecca said,

  banale!

  • adria74 said,

   asa cum am spus, pe mine m-a odihnit nespus „banalitatea” aceasta a lor, cautata si dorita in zgomotul, confuzia, agitatia si pacaleala generala.
   altfel, da!, mai sunt si perioade mai plicticoase cand e loc pentru experimente si extravagante cu care fiecare alege cum sa se confrunte, cum sa le trateze, cum sa le incorporeze,…… daca nu le-a provocat el insusi

   peace&fun!

 3. despre-televizor.blogspot.com


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: