martie 17, 2019

Casa activa, casa viitorului

Posted in Neincluse într-o categorie la 12:13 pm de adria74

Nu stiu cati dintre dumneavoastra stiu despre noile concepte de case: casa activa si casa pasiva. Astazi vom vorbi despre aceste proiecte de case . Este o proba in cadrul concursului Spring SuperBlog 2019 pentru sponsorul AIA Proiect.

O sa ne familiarizam cu aceste concepte.

Casa activa, eficienta, consuma foarte putin si defapt produce mai multa energie decat consuma. Este in acelasi timp prietenoasa cu mediul, are un impact minim asupra mediului.

Confortul utilizatorilor este important. Climatul interior este foarte bun, realizat prin multa lumina naturala si aer proaspat.

Casa activa este mai mult decat o casa pasiva. Elementele active necesita o sursa de energie pentru a functiona. Energia produsa trebuie sa fie din surse regenerabile.

Criteriile pentru o casă pasivă pe metru pătrat de suprafață locuibilă sunt:

  • maxim 10 W/m² necesar caloric constant;
  • maxim 15 kWh/m² necesar anual pentru încălzirea spațiului;
  • maxim 42 kWh/m² necesar anual total de energie
  • etanșeitate n50 ≤ 0,6 h-1

Bilanţul energetic al caselor pasive se calculează cu programul de calcul Passivhaus Projektierungs Paket (PHPP).

Casa pasiva este o constructie foarte bine izolata. Folosind izolația cu spumă poliuretanică o locuință poate ajunge cu ușurință la niveluri ultra-scăzute de pierderi energetice, chiar dacă această izolație este adăugată mult timp după construcția inițială.

Prima casă pasivă a fost construită la începutul anilor 1990 în Darmstadt, Germania, urmând principiile elaborate de cercetătorul german dr.Wolfgang Feist.

Pentru a evita pierderea căldurii captivate în interiorul anvelopei termice etanşe a clădirii prin aerisirea necontrolată (prin ferestre), o instalaţie performantă de ventilaţie cu recuperare de căldură (având randament de peste 75%) transferă energia termică a aerului uzat eliminat din spaţiile interioare aerului proaspăt introdus în clădire.

TryckIllustration_ENG

 

La o casa activa se pune mare pret si pe climatul interior sanatos, realizat prin multa lumina natura si aer proaspat. Asta inseamna ca o astfel de casa trebuie sa aiba ferestre mari, generoase, prevazute cu sisteme de microventilatie pentru a asigura locuitorilor aer curat tot timpul, chiar si pe perioada iernii, cand nu prea tine nimeni geamurile deschise.

O casa activa dispune cu siguranta de panouri solare, ce pot asigura pana la 75% din apa calda menajera, precum si de un sistem de colectare a apei de ploaie, reducand in felul acesta atat consumurile energetice, cat si pe cele de resurse naturale.

Desi se pare ca o casa activa este opusul casei pasive, defapt strategiile nu sunt in opozitie una cu cealalta. Casa activa foloseste strategiile casei pasive de design si le aduce la nivelul urmator prin producerea de energie prin panouri fotovoltaice, solare, pompe geotermale.

Prima casa activa din lume este localizata in Lystrup, Danemarca. Are 50 m2 de celule si panouri solare dintre care unele folosite pentru incalzirea prin podea. Intregul sistem este controlat de un computer care monitorizeaza temperatura si inchide, deschide si ajusteaza ferestrele.

In Italia avem VELUXlab, un laborator de cercetare. Acest sponsor este foarte implicat in dezvoltarea conceptului de case active.

Exista ghiduri pentru casa activa si de acestea ne vom ocupa in continuare.

Locatie. Trebuie sa identificam aspectele care sunt in afara controlului nostru precum: unde rasare si apune soarele, unde sunt drumuri de acces, unde avem cea mai buna vedere, care fatada este cea mai afectata de zgomot.

In planul  casei trebuie sa avem in vedere urmatoarea pozitionare: dormitoare racoroase ( nord sau est), bucataria si camera de zi mai calduroase ( sud sau vest), birou cu iluminare indirecta ( nord)

Lumina de zi. Se pun ferestre in cel putin doua orientari. Lumina zilei poate veni si de sus , prin acoperis,

Spatiul  este foarte mare, cu o inaltime a camerei de 3 metri.

Ventilatia. Trebuie sa fie over-size la toate ferestrele, monitorizata in zonele de zi si dormitor cel putin.

Accesul soarelui. Soarele este o sursa de caldura. Trebuie sa colectam cat mai multa in timpul iernii prin intermediul ferestrelor si sa o blocam vara prin mijloace dinamice de umbrire.

Insulatia trebuie sa urmeze caracteristici tehnice exacte.

Incalzirea este importanta pentru salvarea energiei.

Generarea energiei. Folosim suprafata acoperisului.

Materiale. Trebuie sa folosim materiale bio certificate.

Amprenta de carbon va fi minima.

sigla-AIA-2016-768x392

Casa activa ofera o atmosfera sanatoasa si sigura pentru ocupanti.

Abia astept sa se dezvolte acest concept si la noi.

radar-3-1024x815

bas-art-1

Eu sunt amatoare de tot ceea ce este nou si ma intereseaza confortul si respectul pentru mediu.

Surse foto: passivhuscentrum.se, activehouse.info

 

Un comentariu »

  1. […] Casa activa, casa viitorului […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: