noiembrie 1, 2019

Incursiune in cheile Oltetului

Posted in Neincluse într-o categorie la 6:13 pm de adria74

Buna seara. Asezata la masa de scris, va invit la o incursiune pe cheile Oltetului.

Chei se numește în general o formațiune geomorfologică, care este o porțiune de vale strâmtă, cu versanți înalți, abrupți, săpați în roci dure. Cheile se formează prin săparea, sau acțiunea de eroziune a unui curs de apa de suprafață, sau prin acțiunea apei subterane, condiția esențială fiind existența unor pereți stâncoși alcătuiți dintr-o roca dură.

Atractii turistice, cheile din muntii Carpati sunt numeroase.

Cheile-Oltetului-si-Pestera-Polovragi-miracol-in-inima-muntilor-DescoperimRomania.ro-1-1

Cheile Oltetului de la Polovragi sunt rezervatia naturala a Gorjului. Oltetul sapa in rocile calcaroase formand Cheile ce despart masivul Parang de muntii Capatanii.

E poate cel mai ingust canion european. Salbaticia de pe malurile sale se intinde pe o distanta de doi kilometri. Peisajul este de vis, cu cascade, stanci golase, caverne, poieni, padure (foioase si conifere).

În comuna Polovragi se ajunge pe DN 67 Râmnicu Vâlcea – Târgu Jiu, la intrarea în Gorj, venind dinspre Râmnicu-Vâlcea. Pentru a ajunge în comună, se virează pe un drum judeţean şi se mai parcurg doi kilometri. Mănăstirea se află la poalele Muntelui Piatra Polovragilor. Intrarea în incinta lăcaşului de cult se face printr-o poartă din lemn, frumos modelată, pe care scrie : „Bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului”.

Cheile Olteţului încep chiar din spatele Mănăstirii Polovragi.

Pe Cheile Olteţului au fost identificate 405 specii de plante, dintre care multe sunt rare: piciorul cocoşului, lăcrămiţa, studeniţa, guşa porumbelului, panseluţa de munte sau ghio­ceii bogaţi

Ca trasee montane in zona amintesc Triunghiul Albastru: Polovragi – Curmatura Oltetului si Punctul rosu: Manastirea Polovragi – Crucea lui Ursache – Poienile de Sus, cetatile dacice/Oborul Jidovilor–Luncile Oltetului.

Peştera Polovragi se găseşte pe versantul Munţilor Căpăţânii, la circa 200 de metri de la intrarea pe Cheile Olteţului, pe malul stâng al râului. Este si ea arie protejata. Mai este cunoscuta si ca pestera lui Zamolxe. În peşteră se găseşte şi o formă calcaroasă care poartă denumirea de „Tronul lui Zamolxe”, dar şi un desen straniu aflat pe unul dintre pereţi: moartea, sub forma unui schelet cu o coasă în spate. Acest desen îi este atribuit călugărului Pahomie, care şi-a găsit, într-o vreme, adăpost în peşteră. Situata la 670 metri altitudine, pestera are o lungime de aproape 10 km, din care 900 m sunt vizitabili. Gasim galerii spatioase. Iarna, aici hiberneaza colonii de lilieci.

Poarta cheilor Oltetului este manastirea Polovragi, ctitorita in jurul anul 1505 de către Radu Comisul şi Pătru Spătaru, fiii marelui boier Danciu Zamona. Actuala biserică este ridicată în 1643 de către Danciu Pârâianu, cu ajutorul domnitorului Matei Basarab. Biserica are hramul Adormirea Maicii Domnului şi este construită în stil bizantin. Este o manastire de maici.

250px-Biserica_manastirii_Polovragi

Manastirea Polovragi este un lacas de cult impresionant pe care va indemn sa il vizitati, alaturi de alte obiective turistice din zona precum salba de manastiri Arnota, Bistrita, Hurezi, Manastirea dintr-un Lemn, Govora, muntii Parang, Pestera Muierilor, complexul natural al Jietului, cheile Gilortului, varful Papusa, varful Parangul Mare.

Iata asadar o mie si unu de motive pentru care sa va indreptati pasii pe teritoriul comunei Polovragi.

Incheierea este asadar o  invitatie la drumetie. Veti mai gasi in zona muzeul civilizatiei montane Ranca, biserica de lemn din Novaci si Transalpina.

Va urez Drum bun!

Imagini: http://www.descoperimromania.ro, https://ro.wikipedia.org

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: